Minta maaf, Mesin Rosak (part 2)

Posted: 28 February, 2015 in Uncategorized

Mesti pembaca hairan kenapa kami menulis tentang motor. Saya sering mendapat call bertanya tentang perniagaan santan. Baik dari segi mendapat benih, pembelian mesin, pemprosesan produk dan macam-macam. Memandangkan saya ada pengetahuan, lebih baik saya kongsikan. Maklumat ini mungkin ada yang tak perlu/berminat. Bagi yang berminat, gunakannya untuk kebaikan anda sendiri.

Apabila motor rosak (kebanyakan mesin pembuatan makanan mesti pakai), perkara biasa terjadi ialah ‘trip’ di suis.

WP_20150226_09_06_21_Pro-Edit

Check capacitor di motor tersebut. Motor kecil hanya ada 1 capacitor, besar (macam dalam gambar) ada 2. Saya sebenarnya tak perasan juga masalah ni asalnya, mujur adik saya Abdul Ghanny beritahu. Adik saya ni kontraktor/pembuat mesin/Technician/Pengimpal besi di Ampang, Selangor. Mesin VCO kami dialah buat, saya design je. Boleh contact dia nak renovate rumah ke apa..

Bila dibuka capacitor tu, macam ni lah rupanya.

WP_20150228_08_22_32_Pro WP_20150228_08_22_42_Pro

Bawahnya kembang. Tukar baru. Jangan heran kedai bagi capacitor lain rupanya. Asalkan spec nya sama dan jenis betul, ‘Motor Starting Capacitor’ ~RM25/satu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s